Pełnoziarniste bułki z czarnuszką

Już jakiś czas zbierałam się z zamiarem upieczenia pieczywa dobrego dla mnie czyli dla osoby z insulinoopornością. Znalazłam nawet przepis na grupie wsparcia prowadzonej przez Fundację Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.

Dzisiaj nadszedł ten dzień, że stwierdziłam – spróbuję!

Aż normalnie żałuję, że tak długo czekałam ;). Mam nadzieję, że domownikom też zasmakują, bo ja jestem gotowa piec je na okrągło.

Proporcje na 12-13 bułek

  • 650 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • Dowolne ziarna

Najpierw robimy rozczyn – do połowy mleka (letniego) dodajemy drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut

Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto przynajmniej 5 minut. Odrywamy 90g kawałki i formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ja użyłam czarnuszki.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu

Smacznego!

Dodaj komentarz